Welke gasten nodig je allemaal uit voor de babyshower? Dat blijkt nog lastiger dan gedacht! Horen (schoon)moeders op een babyshower thuis? Is het echt alleen een vrouwenaangelegenheid of mogen mannen ook komen? En is er een maximum aantal gasten om uit te nodigen?

Richtlijnen gasten babyshower

Allereerst is het belangrijk dat er natuurlijk geen kant-en-klare antwoorden zijn op bovenstaande vragen. Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf wie jij een uitnodiging stuurt voor de babyshower. Maar er zijn wel een paar richtlijnen die je wellicht een beetje op weg helpen.

Nodig je de (schoon)moeder uit voor de babyshower?

Jazeker! Anders dan bij het vrijgezellenfeest is de babyshower dé perfecte gelegenheid om de moeder en schoonmoeder uit te nodigen. Voor hen is het natuurlijk super speciaal om oma te worden, dus zij horen er gewoon bij. Hetzelfde geldt voor oma’s. Soms moet je aan hen wel even uitleggen wat een babyshower precies is, want niet alle generaties zijn daar even bekend mee.

Mannen op de babyshower: jeej of nee?

Ik zou zeggen: nee. Niet dat mannen absoluut niet welkom zijn, maar over het algemeen zitten zij er zelf ook niet om te springen om op hun vrije zaterdag of zondag naar een babyshower te gaan. Tijdens een babyshower worden er vaak spellen gespeeld, lekker veel (zoets?) gegeten en – dat is voor die mannen misschien nog wel het ergste – non-stop gepraat. Kortom: laat die mannen lekker thuis.

Maar wie nodig je dan wel uit voor de babyshower?

De moeder en schoonmoeder staan als het goed is al op je lijstje. Verder mogen zussen en eventuele schoonzussen natuurlijk ook niet ontbreken op de gastenlijst. Heeft de toekomstige moeder een hele goede band met nichtjes of collega’s, dan zou ik ook hen een uitnodiging sturen. En vergeet natuurlijk de vriendinnen niet. Zij mogen zeker niet ontbreken. Kom je er nou niet uit? Bedenk dan wie je zwangere vriendin zelf bijvoorbeeld uitnodigt voor verjaardagen of vraag haar partner om raad. Dan weet je zeker dat je niemand vergeet.

Hoeveel uitnodigingen stuur jij de deur uit?

Dit is een lastige. Voor de een is 10 personen meer dan zat, de ander heeft nogal veel vriendinnen waardoor je al snel aan de 20 a 25 man (of vrouw in dit geval) zit voor de babyshower. Het maakt dus eigenlijk niet uit. Houd wel even rekening met de locatie. Vier je het bij iemand thuis, dan moet er wel voldoende ruimte zijn voor zoveel personen. En vergeet ook niet dat de toekomstige moeder voor wie jullie de babyshower organiseren qua energielevel niet helemaal op het oude niveau zit. Heel veel gasten is daarom niet altijd beter. Over het algemeen zou ik zeggen, probeer maximaal rond de 20 personen aan te houden. En minimaal? Zelfs met kleine groepen kun je er een hele gezellige babyshower van maken, toch?

Tip: verdeel de kosten

Zo’n babyshower voor 10 a 20 man, daar hangt vast een flink prijskaartje aan zal je waarschijnlijk denken. Laat je daar echter niet door leiden. Het is heel gebruikelijk om de kosten van de babyshower met de gasten te delen. Probeer het niet TE duur te maken, maar je mag iedereen best om een bijdrage tussen de 10 en de 30 euro vragen. Dit kan je zelf het beste inschatten, maar wees hier niet huiverig voor. Natuurlijk kan je ook iedereen vragen iets lekker mee te nemen om de kosten beperkt te houden.