Wie nodig je allemaal uit op een babyshower?


Een gastenlijst maken voor een babyshower. Dat blijkt soms nog lastiger dan gedacht! Horen (schoon)moeders op een babyshower thuis? Is het echt alleen een vrouwenaangelegenheid of mogen mannen ook komen? En is er een maximum aantal gasten om uit te nodigen? Ik geef je wat tips

Goed om te weten: een goed of fout antwoord op bovenstaande vragen is er niet. Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf wie jij een uitnodiging stuurt voor de babyshower. Maar er zijn wel een paar richtlijnen die je wellicht een beetje op weg helpen.

Nodig je de (schoon)moeder uit voor de babyshower?

Jazeker! Anders dan bij het vrijgezellenfeest horen de moeder en schoonmoeder er gewoon bij. Want hoe bijzonder is het om oma te worden? Mocht de mama-to-be zelf nog oma’s hebben, dan stuur je hen natuurlijk ook een uitnodiging. Al moet je hen misschien wel even uitleggen wat een babyshower precies is, want – dit weet ik inmiddels uit ervaring – niet alle generaties zijn bekend met het fenomeen babyshowers.

Mannen: jeej of nee?

Ik zou zeggen: nee. Niet dat mannen absoluut niet welkom zijn, maar over het algemeen zitten zij er zelf ook niet om te springen om op hun vrije zaterdag of zondag naar een babyshower te gaan. Tijdens een babyshower worden er vaak spellen gespeeld, de tafel is gedekt met lekker veel (zoets?) en – dat is voor die mannen misschien nog wel het ergste – er wordt non-stop gepraat. Kortom: laat die mannen lekker thuis.

Maar wie nodig je dan wel uit voor de babyshower?

De moeder en schoonmoeder staan al op de gastenlijst. Verder mogen zussen en eventuele schoonzussen natuurlijk niet ontbreken. Het ligt voor de hand dat vriendinnen een uitnodiging krijgen, maar bedenk ook of de toekomstige moeder een goede band heeft met nichtjes of collega’s. Zo ja, dan zou ik ook hen een uitnodiging sturen.

Hoeveel uitnodigingen stuur jij de deur uit?

Dit is een lastige. Voor de een is 10 personen meer dan zat, de ander heeft nogal veel vriendinnen waardoor je al snel aan de 20 a 25 man (of vrouw in dit geval) zit voor de babyshower. Mijn tip is wel: maak het niet te gek. Een babyshower kan vrij intens zijn als je je uitgerekende datum nadert dus wees een kleine beetje kritisch op de gastenlijst.

Kom je er nou niet uit wie je wel en wie je niet moet uitnodigen? Heb je geen contactgegevens of ben je bang dat je iemand vergeet? Bedenk dan wie de zwangere uit zou nodigen op haar verjaardag, of vraag haar partner om raad. Dan weet je zeker dat je goed zit. Succes!